Skip to main content
U.S. flag

An official website of the United States government

Official websites use .gov
A .gov website belongs to an official government organization in the United States.

Secure .gov websites use HTTPS
A lock ( ) or https:// means you’ve safely connected to the .gov website. Share sensitive information only on official, secure websites.

Securing the 5G Supply Chain Workshop

CTL Supply Chain Security Workshop

Thank you workshop attendees! 

Approximately 81 participants from outside NIST attended, representing government, industry, and academia. The workshop included a keynote talk from Lisa Friedersdorf of the White House Office of Science and Technology Policy and technical talks themed on “Current measurements and gaps for 5G hardware”, “Innovation in measurement strategies to secure the 5G supply chain”, and “Potential adoption paths for measurements in 5G hardware security”. Attendees participated in breakout sessions with guided discussions targeted at answering questions related to the session themes. The project team is currently working on a NIST Special Publication that will be released in August. 

--

The National Institute of Standards and Technology will host a virtual workshop on measurement-based approaches for authenticating 5G hardware. The workshop will assess the state-of-the-art, identify unmet needs, and explore industry-led adoption paths. Attendee's input will inform national policy and strategic planning, guide new discretionary research, and foster interagency and industrial partnerships. The findings will be summarized in a NIST Special Report tentatively planned for public release in August. 

PARTICIPANT BENEFITS 

  • Awareness of new and emerging measurement tools  

  • Representation to develop shared strategies for measurement standards  

  • Identification of pilot use cases 

  • Participate in a neutral forum to discuss industry-government needs and partnerships 

  • Engage through technical talks and breakout sessions 

Draft Agenda at a glance

May 18th 

  • Role of measurements in securing the nation’s 5G supply chain  

  • Current measurements and gaps for 5G hardware  

May 19th 
  • Innovation in measurement strategies to secure the 5G supply chain 

  • Potential adoption paths for measurements in 5G hardware security 

 

Detailed Program

May 18th

Role of measurements in securing the nation’s 5G supply chain (08:00 AM – 09:30 AM MDT)

Time (MDT)

Speaker, Affiliation

08:00 AM – 08:15 AM Opening Remarks, Marla Dowell, NIST

08:15 AM – 08:45 AM

Lisa Friedersdorf, White House Office of Science and Technology Policy

08:45 AM – 09:25 AM

Paul Hale, NIST

09:25 AM – 09:30 AM

5 Minute Break

Current measurements and gaps for 5G hardware (09:30 AM – 01:15 PM MDT)

09:30 AM – 10:00 AM

Ophir Gaathon, Dust Identity

10:00 AM – 10:30 AM

Yousef Iskander, Azure Hardware Systems and Infrastructure

10:30 AM – 11:00 AM 

30 Minute Lunch Break

11:00 AM – 11:30 AM  Stergios Papadakis, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory
11:30 AM – 12:00 PM

Kabir Kasargod, Qualcomm

12:00 PM – 12:45 PM

45 Minute Breakout discussion on “Threats, Vulnerabilities, and How to Mitigate Risks”

12:45 PM – 01:00 PM 15 Minute Break

01:00 PM – 01:30 PM

30 Minute Regroup and Report led by Melissa Midzor

May 19th

Innovation in measurement strategies to secure the 5G supply chain (8:00 AM – 11:30 AM MDT)

Time (MDT)

Speaker, Affiliation

08:00 AM – 08:05 AM Day 2 Opening Remarks, Marla Dowell, NIST

08:05 AM – 08:35 AM

Ian Oliver, Nokia Bell Labs

08:35 AM – 09:05 AM

Keith Rebello, Defense Advanced Research Projects Agency

09:05 AM – 09:15 AM

15 Minute Break

09:15 AM – 09:45 AM Kaushik Chowdhury, Northeastern University

09:45 AM – 10:15 AM

Mark Tehranipoor, University of Florida

10:15 AM – 11:00 AM

45 Minute Breakout discussion on “Overlapping Metrologies and New Opportunities”

11:00 AM – 11:30 AM

30 Minute Regroup and Report led by Melissa Midzor 

11:30 AM – 12:00 PM

30 Minute Lunch Break

Potential adoption paths for measurements in 5G hardware security (12:30 PM – 04:30 PM MDT)

12:00 PM – 12:30 PM

Richard Ott, Air Force Research Laboratory

12:30 PM – 01:00 PM

Urmi Ray, International Electronics Manufacturing Initiative (iNEMI)

01:00 PM – 01:15 PM 15 Minute Break
01:15 PM – 01:45 PM Marc Vanden Bossche and Michael Schuldenfrei, NI

01:45 PM – 02:15 PM

Sylvere Krima, NIST

02:15 PM – 03:00 PM

45 Minute Breakout discussion on “Barriers, Common Ground, and Shared Visions”

03:00 PM – 03:30 PM

30 Minute Regroup and Report led by Melissa Midzor

03:30 PM – 04:00 PM

Closing remarks, Paul Hale, NIST

Created March 22, 2021, Updated June 16, 2021