## NIST Measurement Needs Workshop on Additive Manufacturing of Ceramics November 13-14, 2019

	Wednesday	Thursday	<b>T</b> :
FINAL am	13-Nov-19	14-Nov-19	Times
8:00 - 8:35 am	Registration, breakfast	Breakfast	35 min
8:35 am - 8:45 am	Welcome & Workshop Charge Andrew Allen & Igor Levin (NIST)	Workshop Charge & Reprise of 1st Day Andrew Allen & Igor Levin (NIST)	10 min
8:45 - 9:00 am	<b>Opening remarks: Mike Fasolka,</b> MML Lab Deputy Director	Opening remarks: David Holbrook, MMSD Division Chief	15 min
	Session A; Chair: Dileep Singh, Argonne Natonal Lab.	Session D; Chair: Tao Sun, University of Virginia	
9:00 - 9:15 am	Kalman Migler, NIST MSED: NIST Polymers AM Program	Mark VanLandingham, MSED Division Chief: NIST Metals & Alloys AM Program	15 min
9:15 - 9:45 am	<b>Cathleen Hoerl</b> , GE Global Research: The current state of ceramic AM and the GE Research approach	Tobias Schaedler, HRL Labs: Additive manufacturing of reinforced polymer-derived ceramics	30 min
9:45- 10:10 am	Beth Armstrong, ORNL: Ceramic AM in energy, a case study in characterization and application	Matt Dickerson, AFOSR: Development and additive manufacturing of preceramic polymer-based systems	25 min
10:10 - 10:30 am	Coffee break	Coffee break	20 min
	Session B; Chair: Todd Heil, Theradaptive, Inc.	Session E; Chair: Walter Zimbeck, Johns Hopkins University	
10:30 - 10:55 am	Shawn Allan, Lithoz Inc.: Opportunities & challenges in ceramic additive manufacturing for healthcare	Peter Durcan, 3DCeram-Sinto: A viable future for additive ceramics	25 min
10:55 - 11:20 am	<b>Thomas Henriksen</b> , Ceramco: Conventionalization of ceramic additive by an OEM ceramics manufacturer	<b>Sara Randall</b> , Lucideon Company: Adopting disruptive technologies - the case of ceramic additive manufacturing	25 min
11:20 - 11:45 am	<b>Greg Hayes</b> , EOS: Solution engineering: how ceramic composites can drive production in additive manufacturing	<b>Rick Lucas</b> , ExOne: Binder jetting friend or foe to ceramic injection molding	25 min
11:45- 12:10 pm	Dan Sokol, REN Services Inc.: Ceramic additive manufacturing enables rapid precision castings	<b>Greg Pugh</b> , Tethon3D: Selected case studies in ceramic additive manufacturing	25 min
12:10 pm - 1:15 pm	Boxed Lunch, Working Discussions	Boxed Lunch, Working Discussions	65 min

## NIST Measurement Needs Workshop on Additive Manufacturing of Ceramics November 13-14, 2019

FINAL pm	Session C; Chair: Michael Baldwin, Honeywell Aerospace	Session F; Chair: James Weigner, Lockheed Martin RMS	Times
1:15 - 1:40 pm	Lionel Vargaz-Gonzales, ARL: Additive manufacturing as an enabler for complex, hierarchical ceramic armors	Chris Spadaccini, LLNL: Additive manufacturing and architected materials: new process developments and materials	25 min
1:40 - 2:05 pm	<b>Mike Halbig</b> , NASA Glenn: Additive manufacturing of ceramics for aerospace applications	<b>Tom Wasley</b> , MTC, UK: Ceramic additive manufacturing: the UK road to technology adoption	25 min
2:05 - 2:30 pm	<b>Rodney Trice</b> , Purdue U.: Quantifying the properties required for direct write printing of ceramic suspensions	Adam Jakus, DimensionInx: Additive manufacturing of emerging tissue repairative and regenerative ceramics and ceramic-based biomaterials: requirements and increasing needs for new standards	25 min
2:30 - 2:55 pm	David Bourell, U. Texas Austin: Indirect additive manufacturing of ceramics	Mark Mirotznik, U. Delaware: Additive manufacturing of ceramics for high temperature eectromagnetic applications	25 min
2:55 - 3:20 pm	<b>Ryan Wicker</b> , UTEP: Additive manufacturing of functional ceramics: ongoing research progress and directions within UTEP's W.M. Keck Center for 3D Innovation	<b>Ian Reaney</b> , U. Sheffield: The role of ultra low sintering temperature ceramics in the fabrication of RF components through 3D printing	25 min
3:20 - 3:40 pm	Coffee break	Coffee break	20 min
3:40 - 4:00 pm			
4:00 - 4:20 pm	Discussion Session (3:40 - 4:40 pm) Leaders: Igor Levin (NIST) & Cathleen Hoerl (GE Global Research)	Discussion Session (3:40 - 4:40 pm) Leaders: Andrew Allen (NIST) & Anand Kulkarni (Siemens, NC)	60 min
4:20 - 4:40 pm			
5:00 PM	Depart for Group Dinner	Concluding Remarks	20 min